APERITIVE
1 |
Aperitiv din branza de vaci |
|
|
|
|
|
Ingrediente: ½ kg branza de vaci, 150 g smintina proaspata groasa, chimen, ceapa |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Branza se freaca bine cu dosul furculitei, pe marginea farfuriei, ca sa se |
2 |
Aperitiv cu orez |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente: 250 g orez, 1 pateu mare, 4 oua crude, 3 oua fierte, 1 morcov, 1 ceapa, codimente (piper, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se fierbe orezul in apa cu sare, se lasa la racit. Se rade morcovul si ceapa. Se pune intr-un vas |
3 |
Aperitiv de vinete si gogosari |
|
|
Timp de preparare: 2 h |
|
|
Ingrediente: 3 kg. vinete, 3 kg. gogosari, ½ l ulei, otet de 9 grade, apa, piper boabe, sare |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se curata vinetele, se spala si se taie in rondele. Se curata gogosarii, apoi se taie in cuburi |
4 |
Tocin |
|
|
|
|
|
Ingrediente: 2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, cateva |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o |
5 |
Alivenci moldovenesti |
|
|
|
|
|
Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele). |
6 |
Vinete pane |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente: vanata potrivita, sare (sau vegeta), piper, 2 oua, faina, pesmet, ulei pentru prajit |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se |
7 |
Rulada Simona |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente: 1 pachet margarina, 6 linguri pline cu faina, 1 l lapte, 6 oua, 300 g cascaval, 200 g sunca, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se |
8 |
Rosii „surpriza” |
|
Timp de preparare: 20 minute |
||
Ingrediente: 6 rosii , 200 g brinza de vaci cu smintina , 100 g telemea , 1 lingura ulei de masline, 2 legaturi |
||
Mod de preparare: |
||
Se taie capacul rosiilor si se scobesc cu o lingurita , avind grija sa nu le spargem pielita. Se |
9 |
Brînza topita de casa |
|
Timp de preparare: 1 ora |
||
Ingrediente: 2 l lapte fierbinte , 1,4 kg branza de vaci , 1 margarina , 3 oua , 3 lingurite rase cu sare , 1 |
||
Mod de preparare: |
||
Se amesteca bine laptele fierbinte cu brînza , apoi se strecoara bine printr-un tifon . Se adauga |
10 |
Balmus |
|
Timp de preparare: 30 min |
||
Ingrediente: 400 g malai, 1 1/4 l. lapte indoit cu apa, 200 g. brinza de oi(burduf), sare, smintina |
||
Mod de preparare: |
||
Se pune la fiert laptele cu apa, sare si malaiul. Se face o mamaliga mai moale. Cind este gata |
11 |
Bulz a la Miacori |
|
Timp de preparare: 2 ore |
||
Ingrediente: lapte dulce de oi, malai, cas uscat, branza de oi, slanina afumata, verdeata (marar, patrunlel, |
||
Mod de preparare: |
||
Pentru 6 persoane este bine sa se foloseasca 1.5 l lapte de oaie. Se pune la fiert laptele indoit |
12 |
Carnati de casa cu branza si mamaliguta |
|
Timp de preparare: 50 min |
||
Ingrediente: 500 g. carnati afumati, 300 g branza de burduf, malai, 2 oua, 100 g. smantana, ulei, sare |
||
Mod de preparare: |
||
Se face o mamaliga potrivita din malai, apa si sare. Carnatii se taie felii si se prajesc intr o |
13 |
Cascaval pane |
|
Ingrediente: 100-150 g cascaval, unt sau untdelemn, lapte, faina. |
||
Mod de preparare: |
||
Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati potrivite. Feliile se trec prin lapte sau apa |
14 |
Oua in malai ca la Meledic |
|
Timp de preparare: 30 min |
||
Ingrediente: 1 kg malai, 400+200 g cas afumat, 500 ml lapte dulce, 900 g smantana, 250 g nuca, 200 g |
||
Mod de preparare: |
||
Se pune la fiert laptele si cand da in clocot se pune mierea de albine, smantana, si 400 g din |
15 |
Papara moldoveneasca |
|
Ingrediente: 6 oua, 200 g brânza de oi, 50 g unt, 1 l lapte, 300 g malai, sare, smântâna. |
||
Mod de preparare: |
||
Se prepara o mamaliguta ceva mai moale, se adauga brânza sfarâmata si se amesteca bine. Se |
16 |
Placinta macedoneana cu brinza |
|
Timp de preparare: 30 min |
||
Ingrediente: un pachet de foi de placinta, 500 gr. iaurt, 500 gr. brinza de burduf iute, 500 gr. telemea usor |
||
Mod de preparare: |
||
Se amesteca bine cele doua tipuri de brinza, ouale si verdeturile, daca este cazul. Se unge tava |
17 |
Puricei boieresti |
|
Timp de preparare: 30 min |
||
Ingrediente: 500 mamaliga, 100 g untura sau unt, 300 g branza, 150 g jumari, 100 g carnati afumati, piper |
||
Mod de preparare: |
||
Mamaliga se zdrobeste cu furculita si se pune intr-o cratita peste untura bine incinsa. Se |
18 |
Rulada de cascaval |
|
Timp de preparare: 45 min |
||
Ingrediente: 350 g cascaval, 100 g unt, 100 g faina, 5 oua, smanatana pentru servire |
||
Mod de preparare: |
||
Se rade cascavalul pe razatoarea mica. Se freaca galbenusurile de oua cu faina si untul. Daca |
19 |
Tocin |
|
Ingrediente: 2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, citeva |
||
Mod de preparare: |
||
Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o |
20 |
Caltabosi |
|
Ingrediente: 1,500 kg ficat, inima, plamini, splina, 1 kg carne ramasa de la fasonare sau de la ceafa, 300 g |
||
Mod de preparare: |
||
Ficatul, inima, plaminii si splina se pun la fiert împreuna, iar carnea se pune la fiert separat. |
21 |
Drob de miel |
|
Timp de preparare: 1 h si 15 min |
||
Ingrediente: inima, ficatul si plaminii de la un miel, o ceapa, 1 morcov, o radacina de patrunjel, 3-4 oua, 4 |
||
Mod de preparare: |
||
Se pune apa cu un praf de sare sa fiarba si cind clocoteste se pun maruntaiele de miel curatate, |
22 |
Jambon fiert in vin |
|
Ingrediente: Pulpa din spate, boabe de piper, boabe de ienibahar, o foaie de dafin, o capatina de usturoi, 3 l |
||
Mod de preparare: |
||
Pulpa se curata de os, se rade cu cutitul pentru ca soriciul sa fie alb si curat si se spala cu apa |
23 |
Musaca de cartofi din Moldova |
|
Timp de preparare: 60 min |
||
Ingrediente: 2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui la alegere), 1 ceapa mijlocie, 1 |
||
Mod de preparare: |
||
1. Cartofii se curta de coaja si se pun la fiertin apa cu sare, taiati in 4 , ca pentru piure-ul de |
24 |
Piept de pui cu smantana si hrean |
|
Timp de preparare: 1 ora |
||
Ingrediente: 1-1,5 kg. piept de pui, 2 cepe, 400 g. smantana, o legatura radacina de hrean, sare, piper , |
||
Mod de preparare: |
||
Pieptul de pui se curata, spala si se fierbe in apa rece cu sare, se spumuieste se adauga ceapa, |
25 |
Racitura |
|
Ingrediente: Un rasol de vaca, doua tacimuri de pasare, doua picioare de porc, zarzavat pentru supa, sare, |
||
Mod de preparare: |
||
Picioarele de porc se pirlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se |
26 |
Rulada de carne |
|
Timp de preparare: 1h si 40 min |
||
Ingrediente: carne de porc (burta porcului, dar sa fie macra)doua cani de apa, sare, mirodenii – piper |
||
Mod de preparare: |
||
Se face un amestec din mirodenii, 2 cani de apa rece, sare, usturoiul se piseaza si se amesteca |
27 |
Toba |
|
Ingrediente: Un stomac de porc, 1 kg de carne de la git, limba, doua picioare si urechile porcului, 1/2 kg de |
||
Mod de preparare: |
||
Se spala si se pirlesc bine picioarele si urechile. Se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si |
28 |
Cartofi calugaresti |
|
Ingrediente: cartofi cu coaja rosie |
||
Mod de preparare: |
||
Se aleg cartofi cu coaja rosie, se spala bine si se pun intr-o tava in cuptorul bine incins. Pana |
29 |
Ciuperci umplute |
|
Timp de preparare: 1h si 15 min |
||
Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete, 4 cepe, 1 capatina de usturoi, 3 legaturi marar, 2 legaturi patrunjel, 5 |
||
Mod de preparare: |
||
Se indeparteaza piciorusele ciupercilor, apoi se curata ciupercile si se pun intr-o tava cu putin |
30 |
Clatite cu ciuperci si pui |
|
Timp de preparare: 1 ora |
||
Ingrediente: o ceapa, o lingura unt, o cutie conserva ciuperci, 1 piept de pui fiert, 1 pahar de vin alb sec, o |
||
Mod de preparare: |
||
Se fac clatite din 4 oua, lapte si faina. Umplutura se prepara astfel: se caleste ceapa taiata |
31 |
Ghiveci de rosii |
|
Timp de preparare: 1 ora |
||
Ingrediente: ceapa (dupa dorinta), rosii si ardei, dar trebuie pastrata proportia: la fiecare ceapa mijlocie este |
||
Mod de preparare: |
||
Mai intii se taie ceapa pestisori, ardeiul se spala si se taie felioare mai subtiri, si rosiile spalate |
32 |
Malai moldovenesc cu dovleac |
|
Ingrediente: 1/2 kg malai, 1 lingura de untdelemn, 3/4 l lapte, 1/2 lingurita sare, 1 felie de dovleac, 25 g |
||
Mod de preparare: |
||
Se pune la crescut drojdia muiata putin in lapte, cu zahar si faina. Malaiul cernut intr-un |
33 |
Mamaliga de cartofi – reteta bucovineanca |
|
Ingrediente: 2 kilograme de cartofi, o cupa de faina de porumb (malai) |
||
Mod de preparare: |
||
Se fierb cartofii ca pentru piure. Cand sunt bine fierti se varsa 3/4 din apa. Se toarna faina |
34 |
Varzari moldovenesti |
|
Ingrediente: Coca: 1 kg de faina, 3-4 oua, ceapa, 300ml lapte, 50 ml ulei sau unt, sare, 50 g zahar, 50 g |
||
Mod de preparare: |
||
În faina se face la mijloc o gropita, în care se pune drojdia înmuiata putin în lapte caldut, |
35 |
Alivenci moldovenesti |
|
Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, 1/2 kg branza de vaci, 1/4 l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 |
||
Mod de preparare: |
||
Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele). |
36 |
Friganele |
|
Timp de preparare: 7 min |
||
Ingrediente: 4 felii de piine, 2 oua, 2 cani de lapte, 50 gr unt |
||
Mod de preparare: |
||
Se pune intr-un castron laptele si in alt castron se pun ouale batute. Feliile de piine se inmoaie |
37 |
Ochiuri romanesti |
|
Ingrediente: 4 oua, 30 g unt, patrunjel, o lingurita rasa de sare, 2 linguri otet. |
||
Mod de preparare: |
||
Intr-o cratita de 2 l, se pune apa sa fiarba impreuna cu o lingurita rasa de sare si cu 2 linguri de |
38 |
Omleta cu slanina |
|
Timp de preparare: 15 min |
||
Ingrediente: 4 oua, 200 g slanina afumata, 1 buc. ceapa, 1/2 buc. gogosar rosu, sare, piper, verdeata |
||
Mod de preparare: |
||
Se taie slanina in fasii lungi, dupa care se cresteaza sa aiba forma unui pieptene. Se aseaza pe |
39 |
Oua umplute cu ficatei |
|
Timp de preparare: 30 min |
||
Ingrediente: 5 oua, 200 g ficatei, ulei, sare, piper |
||
Mod de preparare: |
||
Se fierb 5 oua. In alta cratira se fierb ficateii. Se curata ouale si se taie in doua, scotind |
40 |
Pasta de jumari (crame) |
|
Timp de preparare: 20 min |
||
Ingrediente: 1 kg jumari, 3 linguri mustar, o ceapa tocata prin masina, 4 oua fierte tare, piper, boia de ardei, |
||
Mod de preparare: |
||
Toate ingredientele se dau separat prin masina de carne apoi se amesteca si se mixeaza pana |
41 |
Pogaci cu jumari de porc |
|
Timp de preparare: 1 h |
||
Ingrediente: 20 gr drojdie, 5oo gr faina, 250 ml lapte, 2 oua, 250 gr jumari, 1 lingurita sare |
||
Mod de preparare: |
||
Se face un aluat ca pentru paine: se dizolva drojdia în putin lapte caldut. Se amesteca faina, |
42 |
Snitele de pui |
|
Timp de preparare: 20 min |
||
Ingrediente: piept de pui sau pulpe, oua, delikat, faina, pesmet, ulei |
||
Mod de preparare: |
||
Se dezoseaza pieptul (pulpele) se taie in bucati potrivite nu lasam halca de piept, se pun intrun |
CIORBE, SUPE, BORSURI
1 |
Ciorba de miel |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente: 2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, cateva linguri de smantana. Cap si maruntaie de miel, morcov si patrunjel cca 250 g, o ceapa de marime mijlocie, o
|
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pentru o ciorba de 3-4 l, este suficient capul, daca acesta este intreg, cu putin git si capetele |
2 |
Ciorba de legume |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2, 5 I apa, 200 g morcovi, 100 g telina, 50 g patrunjel-pastîrnac, 150 g ceapa, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, legumele se curata, se spala si se taie cuburi, |
3 |
Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Maruntaie de pasare , sau piept de vita, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 20 g orez, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Carnea, taiata in bucatele, se pune la fiert in 2-3 l apa rece (depinde cit este de batrina carnea; |
4 |
Ciorba de burta |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg burta, 3 I apa, 1 kg picioare de vaca, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 100 g |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Burta si picioarele de vaca se curata de pielite si tendoane, se spala bine, se oparesc, apoi se |
5 |
Ciorba de pui a la grec |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 1 kg pui, 2,5 I apa, 200 g morcovi, 200 g albitura, 100 g telina, 200 g ceapa, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Zarzavaturile se curata, se spala, se taie cuburi si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Ceapa se |
6 |
Bors de peste cu leustean |
|
|
Timp de preparare: 1 h |
|
|
Ingrediente:
1 ½ litri apa, 6 bucati peste, 1 morcov, 1 buc, radacina patrunjel, 2 cepe, sare, 2-3 cesti bors, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se fierbe zarzavatul taiat fire lungi si ceapa taiata marunt, in apa cu sare. Se adauga borsul, |
7 |
Bors de pui moldovenesc |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
1kg (2.2lb) carne de pui, 1l (1.76pt) bors, 200g taitei (7oz), 3 legaturi: marar, patrunjel si |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Spalam carnea de pui si o punem la fiert in 1.2 l (2.1pt) de apa. Din cind in cind curatam |
8 |
Supa de pasare cu galuste |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 1 pui, 2,5 I apa,400 g morcovi, 250 g albitura, 100 g telina, 150 g ceapa, 50 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Puiul, dupa ce a fost curatat, se trece prin flacara, se spala si se pune la fiert in apa cu sare |
DULCIURI
1 |
Prajitura Snickers |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente:
6 oua, 2oog zahar pudra, 1 praf de copt, 200 g nuca macinata, 2 linguri faina, 200 g zahar tos, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
6 albusuri se amesteca cu 200 g zahar pudra pina se face o spuma. Se adauga 1 praf de copt, |
2 |
Dulceata de nuci verzi |
|
|
Timp de preparare: 45 min |
|
|
Ingrediente:
pentru 100 gr. nuci se iau 1 ½ kg. zahar, ½ baton vanilie, 1 lamiie, 3 pahare apa |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Nucile verzi se curata de coaja verde de deasupra si se pun la inmuiat in apa rece timp de 48 |
3 |
Fursecuri din albusuri |
|
|
Timp de preparare: 45 min |
|
|
Ingrediente:
2 albusuri, 80 gr. unt, 80 gr. faina, 80 gr.zahar pudra, o lingurita de rom sau zeama de lamiie, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul pudra si zeama de lamiie sau romul si cind |
4 |
Chec rapid |
|
|
Timp de preparare: 30 minute |
|
|
Ingrediente:
5 oua; 10 linguri zahar; 10 linguri faina; 10 linguri ulei; praf de copt; zahar vanilat; 2 linguri |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se bat (mixer) ouale cu zaharul, se adauga uleiul si faina amestecata cu praful de copt si |
5 |
Sarailie |
|
|
Timp de preparare: 40 min |
|
|
Ingrediente:
1 pachet de foi de placinta, 800 g nuca, 700 g zahar, 1 l apa, 1 lingurita de scortisoara, 5 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se da nuca prin masina de tocat apoi se amesteca cu o cana de zahar si scortisoara. Se desfac |
6 |
Coltunasi cu branza |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: ¼ kg branza |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se sparg ouale intr-un castron , se amesteca cu untdelemnul, apoi se pun faina si grisul cu |
7 |
Prajitura fina |
|
|
Timp de preparare: 1 h 30 min |
|
|
Ingrediente:
Pandispan: |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pandispan: |
8 |
Crema de lamaie |
|
|
Timp de preparare: 2-3 ore |
|
|
Ingrediente:
6 oua, 300g Zahar, 4 Lamai (sucul), ½ l frisca, 6 foi gelatina, cirese si ciocolata rasa |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se bat galbenusurile cu zaharul si apoi se adauga sucul de lamaie. Gelatina se topeste in apa |
9 |
Eclere cu ciocolata si banane |
|
|
Timp de preparare: 1 h |
|
|
Ingrediente:
165 ml lapte, 65 gr unt, 100 gr faina, 3 oua, 2 banane, 350 ml smintina, 100 gr ciocolata, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
165 ml lapte se pune la fiert cu 65 g unt. Cand clocoteste se pune 100 g faina toata odata si se |
10 |
Pupi | |
|
Timp de preparare: 45 min |
|
|
Ingrediente:
3 iaurturi, 3 pahare (aceleasi) faina, 3 pahare zahar, 1 cl bicarbonat, 1 ou, un borcan de |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se amesteca iaurtul, zaharul, faina, bicarbonatul si oul. Se pune aluatul in tava tapetata cu unt |
11 |
Budinca din orez cu mere | |
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g orez, 1,500 l lapte, 1 kg mere, 300 g zahar, 5 oua, 10 g zahar vanilat, 1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Orezul se alege de corpuri straine, se spala, se scurge de apa si se fierbe in lapte. Cind orezul |
12 |
Prajitura cu stafide si rom |
|
|
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute |
|
|
Ingrediente:
Blatul: |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Blatul: |
13 |
Banane in aluat |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
2 banane mari, suc de lamaie, ulei, zahar, aluat facut din: 60 grame faina, un ou, un varf de |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Aluatul: Se pun intr-un castronel faina, praful de copt si sarea. In mijloc se pune oul care se |
14 |
Cornulete cu nuci |
|
|
Timp de preparare: 20 min |
|
|
Ingrediente:
un pachet de margarina (unt, untura), 6 linguri de apa clocotita, o lingurita de otet, 350 g. |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se freaca margarina cu apa, otetul , se adauga faina si nucile macinate si aromele( rom, |
15 |
Ciocolata de casa cu alune si stafide |
|
|
Timp de preparare: 15 min |
|
|
Ingrediente:
250 gr lapte praf, 500 gr zahar, 150 ml apa, 50 gr cacao, 100 gr unt, alune, stafide |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se dizolva zaharul in apa, se face un sirop gros (pe foc). Se incorporeaza laptele si cacao in |
16 |
Tarta de visine |
|
|
Timp de preparare: 1 ora si 50 min |
|
|
Ingrediente:
250 gr. zahar, 200 gr. unt, 200 gr. faina, 4 oua, 1 praf sare, ½ kg. visine, zahar pudra; faina si |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Visinile, curatate de simburi, se presara cu zahar si se tin o ora la rece. Untul se freaca cu |
17 |
Salata tropicala |
|
|
Timp de preparare: 10 min |
|
|
Ingrediente:
ananas, nuca de cocos, banane, mango (la conserva, daca se poate natural), kiwi, capsuni, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se taie toate fructele cubulete si se pun intr-un bol. Se amesteca, dupa care se adauga 3 |
18 |
Cozonac moldovenesc |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se |
19 |
Tarta cu fructe |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
6 oua, 450 g.zahar, 400 g.faina, 14 linguri apa rece, esenta de rom, 2 pliculete zahar vanilat, 1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Intr-un vas se spumeaza galbenusurile cu 250 g.zahar , se adauga treptat 7 linguri apa rece , |
20 |
Placinta Dobrogeana |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Coca: |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Umplutura |
21 |
Placintele bunicii |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
1 kg de faina, 40 g drojdie proaspata, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de ulei, apa calduta sau |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pune faina intr-un castron, in mijlocul ei se face loc si se pune drojdia dizolvata in apa sau |
22 |
Aluat frantuzesc |
|
|
Timp de preparare: 5 ora |
|
|
Ingrediente:
500 gr. de faina, 400 gr. unt proaspat, ½ lamiie, ½ pahar apa, ½ lingurita sare |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se cerne faina si se imparte in doua parti egale. Una din parti se amesteca pe scindura de |
23 |
Budinca din macaroane cu branza de vaca |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Ouale se spala si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, adaugindu-se |
24 |
Papanasi oltenesti |
|
|
Timp de preparare: 30 minute |
|
|
Ingrediente:
2 oua, 4 linguri faina, 8 linguri gris, 400 g branza dulce, 50 g smantana, 50 g iaurt, dulceata |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Cu mana, se sfarma branza si se amesteca apoi cu ouale, grisul si faina. Daca se pot face |
25 |
Tiramisu din piscoturi “Savoiardi Balocco” |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente:
Piscoturi “Savoiardi Balocco”; 225 g mascarpone (italian sau romanesc special pentru |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Intr-un castron se freaca galbenusurile de ou cu zaharul pana la obtinerea unei compozitii |
26 |
Salata de prune si struguri cu sos de vin |
|
|
Timp de preparare: 45 min |
|
|
Ingrediente:
½ kg. prune negre, ½ kg. boabe de struguri albi si negri, 200 gr. zahar tos, 1 lingurita |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
¾ din cantitatea de zahar se rumeneste pina se topeste, la foc mic, apoi se adauga margarina |
GARNITURI
1 |
Cartofi deliciosi |
|
|
Timp de preparare: 1 h |
|
|
Ingrediente:
8-10 cartofi mari, 200 gr. parizer, 3 felii cascaval, 3 oua, 2 linguri unt, sare, piper. |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se fierb cartofii in coaja, doar pe jumatate, apoi se curata coaja, se taie un capacel si se |
2 |
Brînza topita de casa |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente:
2 l lapte fierbinte, 1,4 kg brînza de vaci, 1 margarina, 3 oua, 3 lingurite rase cu sare, 1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se amesteca bine laptele fierbinte cu brînza , apoi se strecoara bine printr-un tifon . Se adauga |
3 |
Sos verde |
|
|
Timp de preparare: 25 minute |
|
|
Ingrediente:
Maioneza – 0,600 gr, piper – 0,001 gr, spanac – 0,150 gr, sare – 0,020 gr |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se curata spanacul de codite si impuritati, se spala se opareste si se fierbe 15 minute in apa cu |
4 |
Besamel cu bere |
|
|
Timp de preparare: 15 minute |
|
|
Ingrediente:
Oua – 2 buc; bere – 500 ml; faina; sare; piper |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Ouale se spala si se trec prin jet de apa rece, dupa care se sparg intr-un castron si se amesteca |
5 |
Sos Tabasco |
|
|
Timp de preparare: 20 min |
|
|
Ingrediente:
400 gr ardei iuti rosii, taiati marunt, 2 cesti otet alb, 2 lingurite sare |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se amesteca ardeii in otet, la foc mediu. Se pune sarea si se mai lasa cinci minute. Se ia vasul |
6 |
Ketchup |
|
|
Timp de preparare: 1 h |
|
|
Ingrediente:
5 kg rosii, 5 kg gogosari sau ardei capia rosii, 1 ½ cana otet, 1 ½ cana zahar, 1 cana ulei, ½ |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Rosiile se dau prin masina de rosii. Gogosarii se dau prin masina de tocat carne. Daca se face |
7 |
Mamaliga reusita |
|
|
Timp de preparare: 10 minute |
|
|
Ingrediente:
2 cesti pline de malai, 4-5 cesti apa, 1 lingurita delikat (knor) condimente baza pentru |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pune apa la fiert. Cand apa da in clocot, se adauga uleiul, sarea, delikat-ul si apoi se |
8 |
Falafel original israelian |
|
|
Timp de preparare: 1 h |
|
|
Ingrediente:
1 kg. boabe naut, 400 gr. patrunjel, 6 catei de usturoi, 4 cepe, 4 lingurite chimen, 6 lingurite |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Nautul se acopera cu apa si se lasa la inmuiat pana a doua zi. A doua zi se da de doua ori prin |
9 |
Orez a la Canton |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
4 cesti orez fiert, 4 linguri untura, 6 buc. cirnaciori, 200 gr. sunca, 2 oua, 1 buc. ceapa, 100 gr. |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se fierbe orezul in apa sarata, cu citeva ore inainte de pregatirea mincarii. Dupa ce a fiert, se |
MANCARURI CU CARNE
1 |
Ciulama de pui cu ciuperci si smantana |
|
|
Timp de preparare: 30 – 40 minute |
|
|
Ingrediente:
2 buc piept pui , 2 cutii ciuperci , 300 g smantana , 3 linguri faina , sare , piper, ulei , |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
pieptul se taie bucatele si se pune la rumenit cu ciupercilesi sarea (dupa gust) Uleiul se |
2 |
Pulpe pui in sos de bere |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente:
4 pulpe de pui; 200 ml bere bruna; 100 gr stafide; piper sare |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pulpele se spala, se sterg, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se introduc intr-o tava |
3 |
Pui in sos dulce-acrisor |
|
|
Timp de preparare: 20 min |
|
|
Ingrediente:
2 ardei grasi/gogosari taiati felii subtiri, 1 morcov taiat felii, 1 brocolli taiat dupa preferinte, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se fierbe pieptul de pui, se taie cuburi iar apoi se pune intr-o tigaie impreuna cu legumele si |
4 |
Rulou de pui cu ciuperci si cascaval |
|
|
Timp de preparare: 25 min |
|
|
Ingrediente:
piept pui, cascaval, ciuperci, condimente pui |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se bate pieptul de pui ca pentru snitel, se umple cu ciuperci si cascaval, se condimenteaza, se |
5 |
Rulou “Amicii” din piept de pui |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
460g piept de pui dezosat; 200g cascaval; 100 g capere; 50g gogosari murati rosii; 50g |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
1.Pieptul de pui de transeaza la 140g friptura se bate usor sa nu se sfarime ,se unge ulei si |
6 |
Pui cu arpagic |
|
|
Timp de preparare: 50 minute |
|
|
Ingrediente:
Pentru 4 portii: 250 gr piept pui dezosat, 2 pulpe pui, 200 gr arpagic, 1 ceapa potrivita, 50 ml |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pieptul de pui se taie in patru, pulpele se taie in doua, ceapa se curata si se taie marunt, rosile |
7 |
Pui cu ciuperci |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
500 g piept de pui, 150 g ciuperci crude (sau de la conserva), 1 ardei gras rosu, un ardei gras |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se taie carnea feliute subtiri. Intr-o tigaie mare se pune uleiul, amestecul de condimente si |
8 |
Makluba |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in |
9 |
Tavu Gogsu |
|
|
Timp de preparare: 50 min |
|
|
Ingrediente:
un piept de pui, 150 gr orez, 60 ml apa, 1 l lapte, 240 gr zahar, o lingurita chimen |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se fierbe pipetul de pui in apa, pina cind devine fraged. Dupa ce a fiert, se desface de os si se |
10 |
Tochitura macelareasca a la “Miacori” |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 persoane: 300 g momite de vita sau de porc, 300 g creier de vitel sau porc, 150 g |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Intr-un ceaun, neaparat mai mare si cu capac se pun la prajit in unt momitele, slungul, |
11 |
Gulas cu carne de vaca |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Ai nevoie de: 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul este mai |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Cum procedezi : carnea se portioneaza, se spala, se scurge, se condimenteaza si se inabusa in |
12 |
Chilli cu carne |
|
|
Timp de preparare: 1 h |
|
|
Ingrediente:
3 ardei iuti, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 500 g carne tocata de vita, o lingura oregano, un virf de |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Ceapa tocata se caleste citeva minute in ulei. Se adauga carnea tocata si usturoiul presat si se |
13 |
Muschiulet de miel impanat, servit cu sos de smintina |
|
|
Timp de preparare: 30 minute |
|
|
Ingrediente:
400g muschiulet de miel; slanina 100g; bacon150g; 20g sare fina; 100g ulei de masline; 2g |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Muschiuletul se impaneaza cu slanina si usturoi. Se adauga condimentele |
14 |
Iepure cu masline |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Un iepure, 4 linguri de ulei, 250 g masline, un pahar cu vin, o lingura de bulion, sare, piper, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se curata iepurele si se sterge bine cu un prosop curat, de firele de par si de resturile de singe, |
15 |
Caracatita lemone |
|
|
Timp de preparare: noua ore |
|
|
Ingrediente:
Caracatita – una bucata – 1kg, lamaie – 1 bucata, patrunjel – 1 legatura, usturoi – 2 catei, ulei |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se curata caracatita si se freaca cu putina sare,dupa care se bate carnea pentru a se |
16 |
Muschi de vita cu ciuperci |
|
|
Timp de preparare: 1h |
|
|
Ingrediente:
Pentru 6 portii: muschi de vita – 0,900 gr; ulei de floare – 0,100 ml; unt – 0,100 gr; faina – |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Muschiul se curata de pielite, se spala si se transeaza dupa care se da un praf de sare si piper, |
17 |
Tochitura Bucovineana |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
carne de porc, vita, cirnati, sunca, putina slanina afumata, 2 oua, brinza de oi-telemea, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pune in tigaie la prajit carnea, cirnatii, sunca, intre timp se face si o mamaliguta potrivita |
18 |
Friptura de porc cu ierburi aromate |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
800 gr. cotlet de porc fara os (bucata), 12 felii subtiri de slanina afumata, o legatura patrunjel |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se incinge cuptorul la 210 de grade C. Se taie fin frunzele de patrunjel si busuioc, se sfarama |
19 |
Tochitura |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
un piept de pui, 300 g ficatei de pui, 300g pulpa de porc, o cutie ciuperci intregi, o ceapa |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se ia ceapa care se taie fidelute si se caleste, usturoiul se taie maruntel si se pune peste ceapa, |
20 |
Carnati moldovenesti |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
500 g carne de porc, 500 g carne de minzat, condimente, 250 g slanina, sare, piper, usturoi, 2 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se trece carnea prin masina de tocat, se amesteca, se sareaza si se pipereaza dupa gust. peste |
21 |
Racituri (piftie) de porc |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 500 g picioare de porc, 1,250 kg cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Capetele si picioarele de porc se trec prin flacara, se înlatura unghiile, se taie in bucati, se |
22 |
Escalop de caprioara cu ciuperci |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg carne macra de caprioara, 200 g untura, 100 g faina, 1 kg ciuperci, 200 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Carnea se portioneaza, se bate cu ciocanul de snitele, se sareaza, se condimenteaza cu piper, |
23 |
Musaca de cartofi moldoveneasca |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui – la alegere), 1 ceapa mijlocie |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Cartofii se curta de coaja si se pun la fiertin apa cu sare, taiati in 4 , ca pentru piure-ul de |
24 |
Mancarica de fasole cu carnati afumati (sau cabanos) |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
500 g fasole alba uscata, 1 ramurica de rozmarin, sare, 500 g rosii cojite (conserva), 3 catei de |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa veche si |
25 |
Varza ungureasca |
|
|
Timp de preparare: 1 h15 min |
|
|
Ingrediente:
250 gr. kaiser, 250 gr. slanina afumata, 4 buc. cirnati afumati, 100 gr. untura, 4 buc. ceapa, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se inabusa in untura cepele taiate pestisori apoi se adauga costita si slanina, taiate cubulete |
MANCARURI CU PESTE
1 |
Somon la cuptor cu sos de portocale |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
4 buc file de somon, sare, piper, 3 lingurite condiment amestecat (chimen, rozmarin, cimbru), |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se incalzeste cuptorul. Intre timp, se prepara sosul. Intr-un vas de marime medie se amesteca |
2 |
Peste alb in suc de legume |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
1 ceapa, 1 legatura legume pentru supa (morcov, patrunjel, telina), 2 linguri mari de unt, 1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se curata ceapa si se toaca potrivit. Se curata zarzavaturile, se spala si se taie in fasiute |
3 |
Saramura de peste |
|
|
Timp de preparare: 1h 30 min |
|
|
Ingrediente:
2kg peste (de preferat mai multe feluri), 4 ardei grasi, 5 rosii, 2 ardei iuti, 1capatana usturoi, 1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pestele se curata se portioneza(dupa preferinta) se pune la copt. Se pun la fiert pentru 30 min, |
4 |
Plachie de crap |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg peste, 2,500 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se sareaza si se |
5 |
Chiftelute din peste |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
1,5 kg peste, 100 gr. piine alba, 350 gr., ceapa, 50 gr. faina, 1 ou, 150 ml ulei, o legatura |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pestele curatat si dezosat, impreuna cu piinea inmuiata in apa si ceapa calita in ulei, se da prin |
6 |
Crap la cuptor cu usturoi |
|
|
Timp de preparare: 1 ora |
|
|
Ingrediente:
1 ½ kg. peste, 1 lamiie, 1 pahar ulei, usturoi, piper, sare, ½ kg. rosii (bulion), 3-4 linguri de |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pestele curatat se lasa ½ ora cu sare, se cresteaza si in crestaturi se pun boabe de piper, |
7 |
File afumat de peste cu salata de legume |
|
|
Timp de preparare: 20 minute |
|
|
Ingrediente:
200 gr. file de peste (pastrav,somon,etc); 150 gr.morcov; 100 gr. radacina de telina; 50 gr. |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Fasonam fileurile de peste,in asa fel incat se rezulte forme egale.Ceea ce rezulta dupa |
8 |
Marinata de macrou |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
3 kg macrou,1 kg ceapa, otet, apa, sare, mirodenii – foi dafin, piper boabe, boabe mustar, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Pestele congelat, se curata, se spala si se taie bucati mici, se sareaza. Ceapa se taie pestisori. |
PASTE SI PIZZA
1 |
Carbonara Italiana |
|
|
Timp de preparare: 20 min |
|
|
Ingrediente:
Compozitie pentru 4 persoane: 400-500 g pasta (de preferat spaghetti), 2 galbenusuri, 1 albus, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Kaizerul (sunca) se prajeste in tigaie cu 4-5 linguri ulei de floarea soarelui; intre timp se fierb |
2 |
Pizza Ioana |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
3 cani faina, un iaurt mare, 5 oua, ½ cub drojdie, sare, oregano, cascaval, ciuperci,masline, |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se amesteca doua oua cu ½ iaurt, cu drojdia, faina si sare dupa gust. Se face un aluat ceva |
3 |
Pizza la Microunde |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
Felii de pâine, cascaval, salam (preferabil Kosarom Brates), Ketchup, Ciuperci, Ou |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se aseaza pe un vas de yena feliile de pâine. Se taie aproximativ 5-6 felii de salam. Se rade pe |
4 |
Paste cu fructe de mare |
|
|
Timp de preparare: 40 min |
|
|
Ingrediente:
Paste 500g , fructe de mare congelate 500g, 3-4 catei usturoi, 1 ardei iute, piper, sare ,1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pregatesc ingredientele: 3-4 catei de usturoi taiati felii subtiri, 1 ardei iute taiat rondele |
5 |
Macaroane cu fasole verde si branza |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
500 g fasole verde, sare, 400 g tortiglioni (macaroane scurte), 500 g rosii, 150 g sunculita |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se spala fasolea, se curata, se taie bucati si se fierbe circa 5 minute in apa (multa) cu sare. In |
SALATE
1 |
Salata de macaroane cu peste afumat |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
200 gr. macaroane scurte, sare, castraveti acri (cam 100 gr.), 1 ceapa, 100 gr. maioneza, 1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se fierb macaroanele in multa apa cu sare, fara a le lasa sa se inmoaie prea mult. Se strecoara, |
2 |
Salata bavareza |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
2 mere mari, 200 gr. cascaval (cat mai aromat), maioneza, sare, piper, salata verde, iaurt |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se spala bine merele si se taie bucatele, fara a se curata de coaja. Se taie si cascavalul si |
3 |
Salata chinezeasca |
|
|
Timp de preparare: 30 min |
|
|
Ingrediente:
5 gogosari, 5 castraveti mici, 5 buchetele de conopida, zahar, otet, ulei, sos de soia(chinezesc) |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Gogosarii se taie felii subiri in lung, castravetii la fel, iar conopida buchetele cat mai mici. Se |
4 |
Salata de pui cu ciuperci |
|
|
Timp de preparare: 10 min |
|
|
Ingrediente:
pui, ciuperci, usturoi, iaurt, castraveti, piper, sare, maioneza |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Carnea de pui fiarta si ciupercile se taie fasii subtiri. Castravetii (murati sau verzi) se dau pe |
5 |
Salata de ceapa cu brinza si sunca |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
10 cepe mijlocii, 4 rosii, 125 gr. brinza telemea, 125 gr. jambon sau sunca, 3 linguri zeama de |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Ceapa curatata si spalata se taie rondele subtiri. Separat, intr-un castronas se prepara sosul din |
6 |
Salata de cartofi cu costita (sau bacon) |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
5 kg cartofi, sare, piper, 1 ceapa, 200 ml zeama concentrata de zarzavat (Vegeta + apa), circa |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Cartofii fierti, curatati si taiati se sareaza si se pipereaza. Se curata ceapa si se taie marunt. Se |
7 |
Geagic (Salata turceasca) |
|
|
Timp de preparare: 5 min |
|
|
Ingrediente:
2-3 catei usturoi, 1 l iaurt, 3 castraveciori verzi, o legatura de marar |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se piseaza usturoiul, se curata partial castravetii si apoi se rad pe o razatoare mare sau se fac |
8 |
Salata de icre de crap |
|
|
Timp de preparare: 45 min |
|
|
Ingrediente:
200 gr. icre, 50 gr. miez de piine, 200 gr. ulei, o ceapa potrivita taiata marunt, sare, zeama de |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Icrele se spala, se scurg de apa si se curata de pielite. Se sareaza si se pun intr-o farfurie de |
9 |
Salata de ciuperci |
|
|
|
|
|
Ingrediente:
1 kg ciuperci albe (champinion), 2-3 foi de dafin, sare, piper, untdelemn, suc de lamaie, 1 |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se pun 1,5 l apa la fiert, cu foile de dafin si sarea. Intre timp, se curata ciupercile de picioruse, |
TORTURI
1 |
Tort Caramel |
|
|
Timp de preparare: 2 ore |
|
|
Ingrediente:
Zahar, oua, vanilie, faina, frisca si fructe exotice, praf de copt |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
9 linguri mari zahar se topesc intr-o cratita se lasa la racit, 5 oua intregi, 5 linguri zahar, 5 |
2 |
Tort de cafea |
|
|
Timp de preparare: 30 minute |
|
|
Ingrediente:
6 oua, 6 linguri apa, 12 linguri zahar, 7 linguri faina, 5 linguri cacao, 1 praf de copt, 100gr |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se bat albusurile spuma, se adauga 6 linguri de apa, 12 linguri zahar, 7 linguri faina, 5 linguri |
3 |
Tort de ciocolata a la Cris |
|
|
Timp de preparare: 1h si 30min |
|
|
Ingrediente:
Blat: |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Blat: |
4 |
Tort Noapte – Zi |
|
|
Timp de preparare: 40 min |
|
|
Ingrediente:
Blatul: 6 oua, 1 cutie de instant puding de ciocolata, ½ pahar zahar |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade |
5 |
Tort de vara |
|
|
Timp de preparare: 45 min |
|
|
Ingrediente:
400 gr. biscuiti, 150 gr. unt, 500 gr. brinza de vaci, 200 ml frisca, 200 gr. zahar, 25 ml sirop |
|
|
|
|
|
Mod de preparare: |
|
|
|
|
|
Se topeste unul pe foc mic si sa adauga biscuitii pisati, apoi sa pune la rece in frigider. Se |