Festivalul Porcului de Mangalita, Baia Mare, Judetul Maramures, Mai 2014

Mai 2014 –> Baia Mare, Judetul Maramures

Festivalul Porcului de Mangalita, Baia Mare, Judetul Maramures

Festivalul Porcului de Mangalita, Baia Mare, Judetul Maramures

Participanţii la acest eveniment, unic la nivel naţional și internațional, vor avea parte de trei zile de festival, în care vor fi promovate gustoasele produse tradiţionale rezultate din carnea porcului de ,,Mangaliţa,, aflând şi avantajele acestei cărni, precum şi care este secretul gustului deosebit pe care aceasta îl are. Manifestarea va consta într-o sesiune de comunicări pe teme de agricultură şi agroturism, concursuri gastronomice, degustări de produse tradiţionale şi o expoziţie, toate având ca principală temă redescoperirea şi promovarea produselor tradiţionale maramureşene rezultate din carnea de porc, rasa ,,Mangaliţa,, precum şi a altor produs tradiţionale rezultate din lapte (brânză de vacă, oaie, capră), a produselor rezultate din fructe (dulceţuri, gemuri, marmeladă, magiun), mierea de albine ecologică precum şi produsele de artizanat realizate de meşterii populari din Maramureş. Porcul de Mangaliţa are o istorie de peste 200 de ani, o specie cu părul creţ care seamănă cu o oaie, iar carnea lui e aproape la fel de sănătoasă ca somonul, atât de iubit de moroşeni încât îi fac o petrecere în fiecare an de trei zile şi trei nopţi. Omega 3 există în carnea acestei rase de porci! Despre Omega3 cunoaştem multe lucruri bune. Se știe că sunt extrem de importanţi pentru sănătatea cardiovasculară, au rol de a scădea nivelul de colesterol „rău” şi al trigliceridelor şi de a-l creşte pe cel al colesterolului ”bun”. În plus, aceiaşi acizi graşi protejează celulele de oxidare şi ţin la distanţă depresia, artrita reumatoidă şi alte afecţiuni grave. Spre deosebire de celelalte specii mai evoluate, porcul de Mangaliţa este unul mai rebel, se împacă greu cu cocina, mai este denumit şi: porcul cu blană, porcul cu lână creaţă, oaia cu şorici, porcul somon sau uleiul de măsline cu patru picioare, carnea lui având mai multe vitamine şi un profil lipid deosebit pentru sănătate, este adaptat pentru a trăi în gospodăriile ţărăneşti unde trebuie să pască, să mănânce resturi vegetale şi o cantitate foarte mare de buruieni. Carnea porcului de Mangaliţa este bogată în grăsimi, însă are mai puţin colesterol decât porcul obişnuit, foarte gustoasă, asemănătoare la gust cu mistreţul. I se mai spune şi porcul somon pentru că are un conţinut mare de acizi graşi nesaturaţi, asemenea uleiului de măsline sau grăsimii de somon. Pe parcursul celor trei zile atmosfera va fi intreţinută de ansamblurile folclorice din cele patru zone ale Maramureşului numite şi ţări: Ţara Maramureşului, Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului şi Ţara Codrului. Organizatori: Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Recea

Evenimentul face parte din calendarul gastronomic al Romaniei, dat publicitatii la sfarsitul lui 2013, de Autoritatea Nationala pentru Turism. Calendarul include câteva dintre cele mai „gustoase” festivaluri din România si a fost realizat cu sprijinul reprezentantelor teritoriale de promovare turistică. Traditiile culinare din Romania incep sa fie promovate tot mai intens ca atractii turistice.

Descarcati Calendarul Gastronomic si alegeti evenimentele cele mai tentante la care doriti sa participati. Click pe imaginea de mai jos.

Calendarul Gastronomic 2014

Acest articol a fost publicat în Judetul Maramures (Mai), Mai și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s