Festivalul Noptii de Sanziene, Borsa

24-Jun-2013

 La eveniment participă ansambluri folclorice din Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Festivalul debutează după amiaza, cu parada portului popular. Spre seară, are loc spectacolul ”Făclii de Sânziene”, sustinut de ansamblurile participante.

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii sarbatoresc Sanzienele, o sarbatoare magica, in care minunile sunt posibile. Cu aceasta ocazie, in localitatea maramureseana Borsa, in fiecare an are loc Festivalul Noptii de Sanziene.

De Sanziene, flacai calare care poarta torte aprinse, si tinere cu buchete de sanziene se indreapta in alai spre un lac de la iesirea din oras. Aici au loc ritualuri dedicate sarbatorii de Sanziene.

Acest festival se organizeaza la Borsa de peste 20 de ani si debuteaza cu un alai si o prezentare a portului popular. Apoi au loc concerte si dansuri traditionale romanesti, sustinute de ansambluri folclorice si cantareti cunoscuti.

Ce sunt Sanzaienele

Legenda spune ca Sanzienele sunt fete frumoase care traiesc in paduri si care dau puteri deosebite florilor, care devin plante de leac, potrivite pentru orice boala. Se spune ca in Noaptea de Sanziene umbla pe pamant si impart rod holdelor, femeilor casatorite, pasarilor si animalelor. Vindeca bolnavii si apara culturile de grindina. Daca nu sunt cinstite cum se cuvine, Sanzienele ii pedepsesc pe femei si barbati deopotriva.

La sat, sarbatoarea de Sanziene este o ocazie de intalnire pentru intreaga comunitate, in special pentru tineri, fiind considerata o sarbatoare a dragostei.

Acest articol a fost publicat în Iunie, Judetul Maramures (Jun). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s