Concurs de Alergare montana BATE TOACA, Durau, Neamt

29-Jun-2013

CONCURSUL DE ALERGARE MONTANA”BATE TOACA”
este o competitie al carei obiectiv este de a aduce laolalta sportivii, amatorii de miscare in cadrul natural, locuitorii comunei Ceahlau, institutiile locale si judetene, iubitorii Parcului National Ceahlau, a Manastirii Durau si nu in ultimul rand de a petrece un sfarsit de saptamana sub auspiciul sportivitatii, cunoasterii reciproce si a comuniunii omului cu natura.
Concursul propriu-zis se va desfasura in data de 29 iunie 2013, dar intreg evenimentul se va intinde pe parcursul a trei zile, timp in care vor avea loc atat activitatile specifice concursului (inscrieri, validari, sedinte tehnice, premieri, etc) cat si activitati recreationale (expozitii, prezentari de materiale si echipamente specifice muntelui, activitati pentru copii, instruiri, vernisaje, concerte, petreceri, etc).
Evenimentul se va desfasura in statiunea Durau, comuna Ceahlau, judetul Neamt, iar traseul concursului acopera cele mai frumoase zone din masivul Ceahlau.
Proiectul isi propune in primul rand aducerea la startul competitiei a unui numar cat mai mare de participanti (cca. 600) atat din randul alergatorilor cu experienta cat si a amatorilor de drumetii montane, de miscare in aer liber,de intrecere in spiritul prieteniei si al solidaritatii montane. Totodata sunt vizati in mod direct si insotitorii acestora prin participarea intr-un mod cat mai activ la desfasurarea evenimentului, acestia putand insoti si incuraja competitorii prin mijloace si facilitati diverse puse la dispozitie de catre organizatori.
Un alt scop al proiectului consta in promovarea turismului in zona Lacul Izvorul Muntelui si a Masivului Ceahlau cu o atentie deosebita indreptata asupra statiunii Durau, a traseelor turistice care pornesc din acest loc precum si aducerea in prim plan a obiectivelor vizate in timpul desfasurarii activitatilor specifice: Cabanele Fantanele si Dochia, Schitul Stanile, Schitul Ceahlau, Cascada Duruitoare, partia de ski Durau. Proiectul vine in sprijinul tuturor persoanelor interesate sa patrunda in tainele si maretia muntelui Ceahlau si a imprejurimilor acestuia.
La nivelul statiunii Durau nu exista un program clar cu privire la organizarea de concursuri cu tematica montana si de aceea proiectul – CONCURS DE ALERGARE MONTANA “BATE TOACA”- isi asuma responsabilitatea organizarii in data de 29 iunie 2013 a unui eveniment cu larg ecou atat in randul participantilor turisti cat si a tuturor celor implicati in plan local. Dorinta organizatorilor si a echipei de voluntari care participa in cadrul acestui proiect este aceea de a avea o buna colaborare cu autoritatile locale in vederea desfasurarii in cele mai bune conditii a evenimentului.

Probele concursului (contra-cronometru si individuale) vor fi in numar de doua si se vor desfasura simultan astfel:
1. Concurs de alergare PROBA AMATOR : lungime 16 km cu ascensiune 1100 metri pe traseul: Durau-Cabana Fantanele-Vf.Toaca-Cabana Dochia-Cascada Duruitoare-Durau.
2. Concurs de alergare PROBA AVANSAT : lungime 30 km cu ascensiune 2100 metri pe traseul: Durau-Cabana Fantanele-Poiana Nican-Cascada Duruitoare-Piatra Lacramata-La Palarie-Jgheabul lui Voda-Poiana Stanile-Poaiana Varatec-Poiana Maicilor-Claile lui Miron-Cabana Dochia-Jgheabul cu Hotaru(doar 900 m)-Jgheabul lui Sterea-Vf.Toaca-Cabana Fantanele-Durau.
3. In functie de conditiile meteo din ziua concursului se va organiza si INTRECEREA COPIILOR cu inscriere si asistenta la fata locului.

Premierea se va desfasura dupa cum urmeaza:

Competitia pe distanta mai scurta va fi premiata in sistem OPEN MASCULIN si OPEN FEMININ urmand a urca pe podium primii zece concurenti atat la barbati cat si la femei, iar competitia pe distanta lunga va fi premiata pe categorii de varsta dupa cum urmeaza : MASCULIN 18-29 ani, 30-40 ani, 41-50 ani, 51-60 ani, 61 plus si FEMININ 18-29 ani, 30-40 ani, 41 plus (primii trei clasati la fiecare categorie in parte). Cursa copiilor se va desfasura tot pe categorii de varsta in functie de solicitarile si numarul participantilor din ziua respectiva. Deasemeni se vor acorda premii speciale pentru cei mai varstnici participanti.
Organizatori – ASOCIATIA FUTURE in colaborare cu voluntarii participanti la alte competitii similare: Andrei Grigoroae, Adrian Constantin, Razvan Fodor, Tudorel Buzoi Sebastian Popa, Ana Pavel, Florin Botescu, etc.
Atributiile organizatorilor:
–  Asigura un regim sever de securizare a competitiei si de paza a rezervatiei prin interzicerea oricaror activitati in discordanta cu protectia mediului inconjurator;
–  Elaboreaza, modifica, completeaza si aplica masurile din planul de management al proiectului competitiei;
– Asigura gospodarirea si conservarea traseului din Parcul National conform regulamentelor in vigoare;
–  Coordoneaza si verifica toate activitatile din traseul competitiei: protectie, amenajare, ecologizare, turism, educatie si instructive;
– Colaboreaza si tine permanent legatura cu autoritatile competente centrale si locale pe care le informeaza sau sesizeaza la nivelul corespunzator ori de cite ori este necesar;
– Intocmeste si completeaza “dosarul proiectului” care poate fi consultat de catre persoanele competente / autorizate la sediul fundatiei.
Oportunitati:
-Posibilitatea realizarii cu usurinta a unor trasee competitionale avand in vedere infrastructura actuala;
– Existenta unui patrimoniu natural de exceptie;
– Crearea unui eveniment pentru localnici si vizitatori la nivel European cu toate facilitatile necesare desfasurarii in bune conditii a activitatilor educationale, conservative si recreative, cu posibilitatea completarii cunostintelor despre mediul inconjurator pentru un public foarte larg;
– Posibilitatea finantarii investitiei din sponsorizari.
Alte date:
Concursul se va desfasura in conformitate cu REGULAMENTUL CONCURSULUI si in urma semnarii DECLARATIEI PE PROPRIE RASPUNDERE care vor putea fi consultate si semnate atat pe site-ul oficial al evenimentului cat si la secretariatul de concurs de la fata locului unde se va face validarea fiecarui participant inscris.
Proiectul propus va mai rezolva probleme cum ar fi:
–  mentinerea unei stari optime de sanatate – prin activitati in aer liber – a celor care viziteaza aceasta arie protejata si sustinerea unui nivel de educatie european competitiv;
–  informari in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator, respectarea naturii, pastrarea cadrului natural al siturilor vizitate in cadrul concursului, conservarea in stare naturala a habitatelor speciilor de animale si plantelor de interes comunitar;
– se va realiza o mai buna constientizare si responsabilizare a populatiei privind protectia mediului in general si a Masivului Ceahlau in special.
Proiectul CONCURS DE ALERGARE MONTANA “BATE TOACA” este esential pentru revigorarea turismului in zona Durau si Parcul National Ceahlau si pentru imbunatatirea imaginii acestora. Odata cu cresterea atractivitaii turistice se urmareste impactul considerabil pe termen lung la nivelul populatiei zonei si turismului local, cresterea sumelor cheltuite de turisti ca urmare a implementarii proiectului precum si cresterea traficului turistic in aria sus-mentionata care va avea ca efect revitalizarea socio-economica a zonei.

Acest articol a fost publicat în Iunie, Judetul Neamt (Jun). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s